Merivesivärit 2015

valokuva: Jukka Pohjola

 

 

Pive Toivonen:

Merivesivärit - Sea Water Colors

 

Vesivärimaalauksia

Galleria Rantakasarmi, Suomenlinna, Helsinki

5.2.-1.3.2015

 

 

Akvarelleja syvyydestä ja vieraudesta - paikoista, jotka täytyy kuvitella.

Watercolor paintings about abyss and depht - places you must imagine.

 

 

Yámana – erilainen elämä, vesiväri ja tussi, 2014, 76x112 cm
Yámana – mukautuminen,
vesiväri, 2014, 76x112 cm

 

 

Pive Toivonen on Kuvataiteilija, joka asuu Högsårassa, Turun saaristossa. Pive Toivonen tunnetaan vesivärikuvista ja tarinoista, jotka kertovat elämästä saaristossa ja purjehduksesta suurilla merillä. Tässä näyttelyssä pienten kuvien lisäksi on suuria maalauksia sarjasta näkysyvyys.

 

 

Näkysyvyys 3, vesiväri,2014, 145x165 cm
Näkysyvyys 2, vesiväri, 2014, 145x165 cm

 

 

Näkysyvyys

 

Maalauksia veden alta: maailmasta, jonka voi kuvitella, muttei koskaan jakaa. Yámana-kansan naisten käsittämättömästä elämästä alastomana jääkylmässä vedessä. Tutkimattomasta syvyydestä.

 

Luonnon peittämät monumentit, kiemurtelevat kasvit, bioluminoivat eliöt, uponneet muistot. Mikä on kauneinta, koskettavinta, mitä me etsimme.

 

Näkysyvyys on sarja suuria vesivärimaalauksia. Kaikkein suurimpien maalausten tekeminen vaatii samanlaista rohkeutta kuin kylmään veteen sukeltaminen. Nopeutta ja päättäväisyyttä. Ja aiheet, jotka tarpeeksi liikuttavat sivellintä.

 

Yámanat oli maailman eteläisen kansa, joka eli tulimaassa ja Kap Hornilla. Miehet metsästivät maalla, mutta naisten elämä oli kaikkein ihmeellisintä. He elivät kuin hylkeet, sukeltaen simpukoita pienistä kanooteista hyisellä merellä. Heillä ei ollut vaatteita, iho oli voideltu rasvalla ja pieni nuotio lämmitti avonaisessa kanootissa. Ja kun tuli myrsky, naiset meloivat vesikasvien joukkoon ja ankkuroituivat pitämällä kaksin käsin kiinni vesikasveista.

 

Yámana-naisten elämä on mahdollisimman kaukana meistä, erilaisuutta, joka lähentelee eläimen toiseutta. Siten länsimainen tutkimusmatkailija kohtasi Yámanat, vei näytteille, koulutti kristinuskon nimissä. Eurooppalaisten tauteihin kansa kuoli. Minua koskettaa naisen vahvuus, uskomaton yhteys mereen.

 

 

Erikoisen viheliäinen yö, vesiväri, 2014.
Kirkkaat vedet, vesiväri, 2014.

 

 

Atlantin viemää

 

Olen viidentoista vuoden ajan tehnyt tuhansia pieniä vesivärimaalauksia: dokumentteja, havaintoja todellisuudesta, olennaisia hetkiä. Niistä näyttelyssä on viimeisimmät kuvat juuri ilmestyvästä Atlantin viemää teoksesta, joka sisältää sata kuvaa ja tekstiä kolmetoista kuukautta kestäneeltä purjehdukselta Atlantille. Tähtikirkkaat yöt merellä, matkanteon onnea ja viheliäisyyttä, Kettu ja Mäyrä vihreillä saarilla.

 

 

Vesitaivas, 2014.
Kalankellot, 2014

 

Romanssi

 

Kolmas sarja on jotain siltä väliltä, lempeää romantiikkaa, valoa ja väriä. Kaikkein kauneimmat kasvit, keinuvat maisemat, kummalliset kalat. Sarja sai alkunsa Biskajalla. Kolme vuorokautta ympärillä on vain aaltoileva sininen meri, taivas horisonttiin asti auki. Kajuutassa otin kortin kahdesta korttipakasta, toisessa oli kuvia kaloista, toisessa kasveista. Tietoisesti mitään ajattelematta piirsin luonnon koristeellisuutta, kauneuden haavetta, romanssia.